Het Pays des Collines

Het Natuurpark “Pays des Collines” ligt in het westen van België, in de provincie Henegouwen. Land van bossen en kreupelhout met een landelijke traditie van hekserij. In dit schilderachtige landschap grazen de ezels van de ezelfokkerij “Asinerie du Pays des Collines”.

Ten tijde van de grote pioniers (11e en 12e eeuw) was het Château des Mottes een van de voorposten van de heren van Leuze Frasnes.

Het domein bestond uit een houten toren gebouwd, zoals de naam al doet vermoeden, op een heuvel (“une motte” in het Frans). Deze toren werd beschermd door een aarden muur met een houten omheining en een slotgracht. In deze slottoren woonden de heer en zijn gevolg. Het liet toe om de omgeving in het oog te houden en weerstand te bieden bij eventuele conflicten.

Aan het einde van de 15e of de vroege 16e eeuw verloor de toren zijn primitieve staat. Het werd vervangen door een massief gebouw (grotendeels uit baksteen).

In die tijd was het goed ook omgeven door een slotgracht die werd gevoed door een kleine rivier. In 1787 onderging het kasteel een grote renovatie op initiatief van Baron Bernard de Saint-Genois.

Deze episode wordt vermeld op een opschrift op de achterkant van de voordeur dat eveneens vermeldt dat Karel V in het jaar 1516 in het kasteel verbleef.

De familie Denys-Tack kocht het kasteel in 1997. Sindsdien doet de familie er alles aan om deze unieke plek in de streek Les Collines te restaureren. In 2012 lieten ze nieuwe gebouwen oprichten met houten gevels waardoor er een natuurlijke toets aan gegeven wordt en waardoor het goed perfect overeenstemt met de pracht van de ezels die er tijdens de winter in verblijven.

Handige links

Winkelwagen